مولانا فضل‌الرحمان: دختران افغان در چهارچوب احکام اسلام و سنت پشتون‌ها تحصیل کنند

مولانا فضل‌الرحمان، روحانی قدرتمند پاکستانی، نفوذ و احترام زیادی در میان طالبان افغان دارد

مولانا فضل‌الرحمان، رهبر جمعیت علمای پاکستان-FAROOQ NAEEM/AFP

مولانا فضل‌الرحمان، رئیس جمعیت علمای پاکستان و از چهره‌های پرنفوذ در میان طالبان افغانستان، در دیدار با جین ماریوت، کمیسر عالی دولت بریتانیا در امور پاکستان، گفت که دختران و زنان افغان «باید در چهارچوب احکام اسلامی و سنت پشتون‌ها تحصیل کنند.»

جین ماریوت روز پنجشنبه ۱۶ آذر در دیدار با مولانا فضل‌الرحمان از او خواست که با استفاده از نفوذی که در میان طالبان افغان دارد، برای رفع محدودیت‌های وضع‌شده بر آموزش و اشتغال دختران و زنان بکوشد.

مولانا فضل‌الرحمان در حالی بر آموزش دختران و زنان افغان در چهارچوب احکام اسلام و سنت پشتون‌ها تاکید کرد که در گزارش‌های سازمان ملل متحد، از رژیم طالبان با عنوان «ساختاری کاملا مردانه و پشتون‌محور» نام برده شده است.

همچنین، طالبان با محدود کردن تحصیل دختران تا کلاس ششم و بستن درهای دانشگاه‌ها و دیگر مراکز تحصیلی به روی زنان، صدها مدرسه جهادی در سراسر افغانستان تاسیس کرده و بر جلب و جذب پسران و دختران به این مدرسه‌ها متمرکز شده‌اند. اخیرا، دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی نوشت طالبان با بستن درهای مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها به روی دختران، با تغییر دادن محتوای آموزشی مدرسه‌ها به تحصیل پسران نیز آسیب زده‌اند. وزارت معارف (آموزش و پرورش) طالبان در سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که در حال بررسی و تغییر محتوای آموزشی مدرسه‌ها و دانشگاه‌های افغانستان است تا این محتوا «کاملا اسلامی» شود.

مولانا فضل‌‌الرحمان، که به‌دلیل حمایت دیرینه از طالبان افغان به «پدر معنوی طالبان» نیز معروف است، افزود که رژیم طالبان در کابل روی طرحی کار می‌کند که براساس آن زنان و دختران افغان می‌توانند به تحصیل ادامه دهند.

ادعایی را که مولانا فضل‌الرحمان مطرح کرده است مقام‌های طالبان نیز بارها مطرح کرده‌اند، اما با گذشت بیش از دو سال از حکومت مجدد طالبان، هنوز جزئیاتی از این طرح در دست نیست و همچنین مشخص نیست که چه زمانی این طرح نهایی خواهد شد.

مولانا فضل‌الرحمان در دیدار با کمیسر عالی دولت بریتانیا در امور پاکستان همچنین گفت که جهان باید از طریق گفت‌وگو با طالبان وارد تعامل شود.

در همین حال، این روحانی پرنفوذ پاکستانی وضع زنان و کودکان در افغانستان و غزه را «اسف‌بار» توصیف کرد و گفت در این مورد شباهت‌هایی میان غزه و افغانستان وجود دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در دو سال گذشته، بیشتر اعضای کابینه طالبان در سفرهایی که به پاکستان داشتند با مولانا فضل‌الرحمان نیز ملاقات کردند. در این ملاقات‌ها، مولانا فضل‌الرحمان ضمن ابراز حمایت از رژیم طالبان در کابل، از اقدام‌های این گروه در سرکوب کردن مخالفان سیاسی و نظامی و ادعای برقراری امنیت در افغانستان ستایش کرده است.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در نتیجه خروج نیروهای آمریکایی و فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، مولانا فضل‌الرحمان نخستین شخصیت سیاسی قدرتمند در پاکستان بود که خواستار به رسمیت شناخته شدن رژیم طالبان از سوی کشورهای جهان شد.

در جریان بیست سال جنگ طالبان با دولت‌های پیشین افغانستان، مولانا فضل‌الرحمان عملکرد طالبان را «جهاد» خوانده بود و روابط نزدیکی با هسته‌های رهبری طالبان داشت. سران طالبان که سال‌ها در مخفیگاه‌هایی در خیبر پختون‌خوا، کویته، و بلوچستان پاکستان زندگی می‌کردند از حمایت روحانیان پرنفوذ پاکستانی برخوردار بودند. رسانه‌های پاکستانی اخیرا فاش کردند که سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله (کشور) رژیم طالبان، سال‌ها از گذرنامه پاکستانی استفاده می‌کرده و دولت پاکستان به‌تازگی این گذرنامه را باطل کرده است.

پاکستان به‌دلیل داشتن انبوهی از مدرسه‌های دینی همواره منبعی برای سربازگیری طالبان بوده است. بیشتر رهبران طالبان، از جمله ملا عمر، بنیان‌گذار این گروه، دانش‌آموخته مدرسه حقانیه در اکوره ختک‌اند. در بیش از دو سالی که از منع تحصیل و اشتغال زنان و دختران در افغانستان می‌گذرد، استادان این مراکز دینی و دیگر روحانیان پرنفوذ پاکستان اعتراضی در این مورد نکرده‌اند. در حالی که در پاکستان هیچ‌ محدودیتی برای تحصیل دختران و اشتغال زنان وجود ندارد، روحانیان پاکستانی به‌نحوی از نقض گسترده حقوق انسانی دختران و زنان در افغانستان حمایت کرده‌اند.

در دو سال گذشته، ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، ده‌ها فرمان محدودکننده علیه زنان و دختران در افغانستان صادر کرده است. در نتیجه این فرمان‌ها، زنان و دختران از حق تحصیل، اشتغال، سفر به‌تنهایی، گشت‌وگذار در شهرها، رفتن به پارک‌ها، سفر با تاکسی بدون همراهی مرد، کار در نهادهای بین‌المللی- از جمله دفترهای سازمان ملل متحد- و حتی کار در محیط‌های کاملا زنانه، مانند آرایشگاه‌ها، منع شده‌اند.